dissabte, 1 de maig del 2010

Lag BaOmer


Aquest dos de maig celebrem Lag BaOmer.

Lag BaOmer (en hebreu: ל"ג בעומר "dia trenta-tres del compte de l’Omer") és el nom que rep el dia 18 del mes de Iar. D'acord amb la tradició jueva, la tristesa i el pesar que acompanyen el Compte de l'Omer són interromputs en aquest dia.

L’Omer era una mesura d'ordi que s’ofrenava al Temple de Jerusalem, el segon dia de Pessakh i d’aquesta manera començava la collita en tota la terra d'Israel. Aquest dia el poble jueu començava a comptar 7 setmanes completes fins a la festivitat de Shavuot, en la qual portaven les primícies de les collites al Temple com ofrena, en aquest dia es recordava el lliurament de la Torà al Mont Sinaí.

Al segle II, en Lag BaOmer, va morir Rabí Simó Bar Iojai (Rashbi) l'alumne pròdig de Rabí Akiva, gran rabí, savi, místic i autor del Zohar. Abans de morir, va demanar als seus alumnes que aquest dia es convertís en una festivitat i dia d'alegria. Una altra raó per la qual es celebra és que hi va haver una plaga que va delmar als alumnes de Rabí Akiva matant-ne més de 24.000. Precisament el dia de Lag BaOmer les morts van acabar.

Per generacions se celebra aquest dia sortint als boscos amb arcs i fletxes i fent grans fogueres. Aquest costum s’originà a l’època de les guerres contra els Romans. A les zones ocupades d’Israel i després a tot el territori estava prohibit l'estudi de la Torà, per això els estudiants sortien al bosc per evitar les patrulles.

A Israel s'acostuma a visitar la tomba de Rabí Simó bar Iokhai a la ciutat de Merom, a la Galilea, al nord d'Israel. Milers de persones aquests dies converteixen la ciutat en una gran festa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada