dilluns, 29 de març del 2010

Hag Pésakh Sameakh!


Pésakh és la festivitat jueva que commemora la sortida del poble jueu d'Egipte, és per tant una celebració de la Llibertat que aquest any es celebra del dia 30 de març fins el 6 d'abril.

La festivitat és un dels tres Xloxet HaRegalim (Festes de Pelegrinatge) del Judaisme, ja que durant l'època en què el Temple de Jerusalem existia, s'acostumava a pelegrinar al mateix i fer-hi ofrenes.

La festivitat dura set dies (vuit a la Diàspora), i durant la mateixa no es consumeixen aliments derivats de cereals (blat, ordi, sègol, civada...) fermentats, anomenats en hebreu Khamets. En el seu lloc, durant la festivitat s'acostuma a menjar Matsà, o pa àzim. Segons la tradició, el poble jueu va sortir d'Egipte amb molta pressa i sense temps de preparar-se, de manera que no hi va haver temps per deixar fermentar el pa pel camí.

Durant la primera nit de la festivitat (les dues primeres a la Diàspora) s'acostuma a dur a terme un tradicional sopar, anomenat Séder, durant el qual es llegeix la Hagadà on es relata la història de la sortida d'Egipte.
Aquest és un moment molt entranyable i familiar, esperat per tothom cada any.

Tothom te un Egipte que cal deixar enrere. Convidem a tothom a deixar enrere les preocupacions i mirar el futur amb il·lusió i esperança.

Així doncs amics, Hag Pésakh Sameakh!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada